زندگی با امام عصر علیه السلام - بخش چهارم
جلسه ی شصت و یکم - تاریخ: 1399/4/17

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   70 دقیقه مباحث مطرح شده:
در ابتدا معرفی جناده بن حارث و فرزندش عمرو که دو تن از یاران سیدالشهدا بودند که جز شهدای حمله اول به دشمن شمرده می شوند.
از ملاک های تشخیص امام، علم ایشان است .عظمت امیرالمؤمنین علی علیه السلام به علمی است که از طرف خداوند به ایشان اعطا شده است.
اعجاز قرآن در معارف توحیدی، نبوتی، امامتی و قیامتی آن می باشد نه فقط در عبارات قران.
توضیحی علمی در ذیل آیه ی ۷ سوره ی آل عمران.
از ائمه بخواهیم تا قطره ای از علم قرآن را به ما بیاموزند.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   48 دقیقه مباحث مطرح شده: ادامه ی توضیح پیرامون آیه ی ۷ ال عمران در مورد راسخان در علم.
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم برترینِ راسخان در علم هستند.
جمع بندی بحث آیه ی راسخان در علم با ذکر۳ نکته.
ذکر ۵ حدیث از منابع شیعی در این باب
 بررسی این مطلب که منابع خلفا، «اوتوالعلم» را چه کسانی معرفی می کنند؟

 


 


جلسه ی شصت و دوم - تاریخ: 1399/4/24

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   58 دقیقه مباحث مطرح شده: بايد دانست كه نمي توان مطمئن بود كه اعتقادات راستين انسان تا آخرين لحظه ي عمر برايش باقي بماند؛ ممكن است انسان به مرحله اي برسد كه توفيق از او سلب گردد.از دلايل سلب توفيق اصرار بر گناهان است.
عوامل از بين برنده ي اعتقادات طبق ايات قرآن عبارتند از: ...
ملاك عاقبت به خيري ايمان و اعتقادي است كه انسان در لحظه ي اخر با خود مي برد؛ عاقبت به خيري يعني داشتن ولايت اميرالمومنين عليه السلام و اولاد ايشان و همسر گرامي ايشان و پيامبر اكرم صلي الله عليهم اجمعين.
حال طرح يك سوال و پاسخ به آن: اگر كسي دانشجوي رشته اي در دانشگاه، به عنوان مثال دانشجوي رشته ي ادبيات باشد، مطالعه ي كتاب ها متون ادبي و اشعار كهن اتلاف وقت است برای او يا خير؟
در پاسخ به شش نكته بايد توجه نمود كه از مهمترين آن ها اين است كه با توجه به كوتاهي عمر انسان، چون مطالعه در باب معارف و مفاهيم توحيدي هم سنگ تامل در مضامين و مفاهيم ادبي، جغرافيا و علم فلسفه و ساير علوم نمي باشد پس سزاوار است انسان فرصت عمر را مغتنم شمارد علاوه بر اينكه صرف وجود رشته اي در دانشگاه دليل بر حقانيت تحصيل در آن رشته و ملاك درستي حركت فرد نمي باشد.
چهار نكته ي ديگر نیز به طور كامل در اين بخش توضيح داده شده است.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
  43 دقیقه مباحث مطرح شده: در اين قسمت پيرو مبحث "علم امام در ايات قرآن" نكاتي ذكر گردید.
در جلسات قبل ايه ي هفتم سوره ي ال عمران بررسي شد و نيز ايه ي چهل و نهم سوره ي عنكبوت (بل هو ايات بينات في صدور الذين اوتوا العلم و ما يجحد باياتنا الا الظالمون).
نظر پيروان مكتب خلفا در باب اين ايه مختلف و بر پنج وجه است :
دسته ي اول، عالمان تورات را اوتوا العلم مي دانند.
دسته ي دوم اوتوا العلم را به معني مؤمنين گرفته اند.
گروه سوم اوتوا العلم را اصحاب رسول خدا مي دانند كه اگر اين طور باشد شامل منافقين هم مي شود! ايا خداوند ان ها را اوتوا العلم مي داند؟
گروه چهارم اوتوا العلم را حافظان قرآن مي دانند ؛البته كه ممكن است كسي حافظ قران باشد اما همه ي مفاهيم آن را نداند.
گروه پنجم اوتوا العلم را عالمان قرآن مي دانند و سوال اين است كه آيا اين عالمان من عند الله عالم شده اند و يا اكتسابي بوده است؟ اگر من عندالله باشد كه همان اهل بيت عليهم السلام خواهند بود ولي اگر اكتسابي باشد ممكن است صاحب علم ان را فراموش كند يا اين كه فرد بخشي از علم را مي آموزد و بخشي ديگر را خير.
نمي توان عالمان علم اكتسابي را مصداقي براي اوتوا العلم دانست و تنها كساني مي توانند مصاديق اوتوا العلم باشند كه علم آن ها من عند الله باشد.
آيه ي پاياني سوره ي رعد (قل كفي بالله شهيدا بيني و بينكم و من عنده علم الكتاب)صريح روايت از پيامبر اكرم صلي الله علیه و آله است كه مي فرمايد: من عنده علم الكتاب، برادرم علي بن ابي طالب عليه السلام است.

 


 


جلسه ی شصت و سوم - تاریخ: 1399/4/31

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   53 دقیقه مباحث مطرح شده:
این بخش از جلسه در پاسخ به چند سوال صرف شد.
سوال اول پیرامون آیه 49 سوره مبارکه عنکبوت در خصوص این که چگونه گروهی اوتوالعلم را عالمان یهود معنی می کنند. در صورتی که اتوالعلم ائمه اطهار هستند.
سوال دوم در خصوص سوالی از تحصیل در رشته ی ادبیات (با توجه به مفاهیمی که در کتاب های ادبی آ»ده) که در ذیل آن چند نکته بیان شد.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   44 دقیقه مباحث مطرح شده:
کتاب مکیال المکارم جلد اول، بخش چهارم در ذیل حرف «ت».
تجدید بنای اسلام پس از کهنه و فرسوده شدن آن. 
مضمون روایت اول تا روایت سوم در این بخش از کتاب به هم شبیه است؛ این که خدای متعال به واسطه ی ظهور امام زمان دین خودش را که آسیب دیده اصلاح و مردمِ از دین جدا شده را هدایت می می فرماید..
در روایت مربوط به غیبت نعمانی چند نکته بیان شد: امر امام زمان جدید است یعنی چه؟ منظور از کتاب جدید چیست؟
شماره ی 7 از حرف «ت». تمام شدن امر دین به آن حضرت.ا
مر خدای متعال به وجود آن حضرت به اتمام می رسد. یعنی شریعت خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله با قیام آن حضرت به اتمام می رسد.

 


 


جلسه ی شصت و چهارم - تاریخ: 1399/5/7

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   54 دقیقه مباحث مطرح شده: ابتدا در ادامه ی جلسه ی قبل، به تکمیل نکاتی در مورد شیخ صدوق رحمة الله علیه پرداخته می شود و توفیقات آن بزرگوار در خدمت به تشیع، همت ایشان، نیّات بلندایشان و در همین رابطه توفیق مرحوم شیخ عباس قمی رحمة الله علیه در هدیه ی مفاتیح به حضرت زهرا سلام الله علیها و تلاش ما در تربیت فرزندانی خدمتگزار امام عصر علیه السلام و دقت در دوران بارداری و پس از تولد.
هر کدام ازما به قدر توفیقمان (که دست خداست) می توانیم واسطه ی انتقال فیض و برکات شویم.
سپس تکمیل روایت حضرت رضاسلام الله علیه باموضوع تفسیرحروف معجم به آدرس: توحیدشیخ صدوق،باب۳۲ (تفسیرُحروف المعجم) روایت اول.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   39 دقیقه مباحث مطرح شده: به احترام شهادت حضرت باقر سلام الله علیه نکاتی بیان می شود و دو نقل در موردتاریخ شهادتشان. سپس در مورد صلوات موسوم به حضرت باقر سلام الله علیه در مفاتیح توضیحاتی داده می شود.
در ادامه ی گرامیداشت شهدای کربلا به حضرت قاسم سلام الله علیه پرداخته می شود: نام مادر بزرگوارشان، نقل رجزی از ایشان، سن ایشان هنگام شهادت و برخی مسائل دیگر.
در پایان نقلی از مرحوم گراجکی که با تعجب به معرفی کسانی می پردازند که به پدرانشان افتخار کردند، پدرانی که در مقابل امام حسین علیه السلام و یارانشان ایستادند و با آنها جنگیدند؛ بنوسَرافیل، بنوسَرج، بَنوسنان، بنومکبّری و ... لعنت الله علیهم اجمعین.

 


 


جلسه ی شصت و پنجم - تاریخ: 1399/5/14

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   67 دقیقه مباحث مطرح شده: بخش تعلیم و اموختن قرآنی که امیر المومنین علیه السلام جمع کرده اند.
روایت از امیرمومنان علی علیه السلام:گویی عجم را میبینم که در مسجد کوفه خیمه ها زده اند و قرآن را به همان نحو که نازل شده به مردم می آموزد.
سه مدل تحریف داریم:
۱_تحریف محتوا
۲_تحریف به اضافه
۳_تحریف به نقصان
اگر ما به این روایت توجه کنیم، و آن را توضیح دهیم، نهایت سخن این است که منظور از تحریف در قرآن تحریف به نقصان است که به اصل هدایتگری قرآن آسیبی نمی زند.
ابن عباس میگوید در زمان پیامبر قرآن با شان نزولش خوانده می شد. پس شاید منظور از حدیث مذکور این بوده که همین شان نزول ها حذف شده. مثل آیه ی یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک فی علی
که مشخص نیست عبارت  _فی علی  _ جزو شان نزول بوده یا اصل قرآن.
گاهی در قرآن جابجایی آیات نیز داشته ایم مثل آیه ی تطهیر که در جای غیر مربوطی درون قرآن قرار گرفته است.
البته از نظر برخی علمای شیعه تحریفی در قرآن حتی به نقصان یا جا به جایی هم صوزت نگرفته است.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   62 دقیقه مباحث مطرح شده: پس از شهادت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله امیرالمؤمنین علیه السلام قرآنی را که جمع آوری کرده بودند، نزد ابوبکر و عمر آورد ولی آن ها چون دیدند رسوایی های مهاجرین و انصار در ان است، آن را پس زدند و تصمبم گرفتند خودشان قرآن را جمع آوری کنند که زیدبن ثابت این کار را انجام داد. سپس تصمیم به قتل امیرمومنان توسط خالد بن ولید گرفتند ولی موفق نشدند.
روایاتی در مورد شفاعت و جایگاه قرآن و حافظان و قاریان قرآن بیان شد.

 


 


جلسه ی شصت و ششم - تاریخ: 1399/5/21

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   57 دقیقه مباحث مطرح شده: ابتدای جلسه براساس روایتی از وجود مقدس امیرالمومنین خطاب به جناب کمیل در باب علم اغاز می شود.
زمانی که کتاب یا مطلبی را برای تبلیغ و دفاع از اهل بیت علیه السلام در اختیار کسی می گذاریم و این سوال و ابهام پیش می آید که آیا واقعا اولویتی بیشتر از این نیست؟ آیا فلان موضوع اولویت بیشتری ندارد؟
ما در برابر این قبیل صحبت ها حداقل میتوانیم ۳ مطلب را به عنوان پاسخ بیان کنیم ...
سپس ۷ دلیل بر مزیت علم نسبت به مال و ثروت بیان گردید.
پس با روایات مربوط به ارزش علم بیگانه نباشیم و جایگاه علم را توجه کنیم. در روایات داریم که حیث نگاه به عالم اجری دارد که همین نگاه به فرد جاهل ندارد.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   61 دقیقه مباحث مطرح شده: حرف «ت»؛ شماره ی ۸. تعلیم و آموختن قرانی که امیرالمومنین علیه السلام جمع کرده بودند.
بیان روایتی از حضرت باقر علیه السلام درباره آیه ی ۸۷ از سوره ی حجر ...
از قاسم بن العروه از ان حضرت روایت شده که درباره قول تعالی فرمودند: و لقد اتیناک سبعا من المثانی یعنی ۷ امام و وجود مقدس امام زمان علیه السلام.
یعنی قران عظیم امام زمان علیه السلام است در این ایه و سبعا من المثانی ۷ امام. که ظاهرا اگر بخواهیم توضیح دهیم ۷ امام به اعتبار نام هایشان و قران عظیم که فرزند، فرزند است، امام زمان علیه السلام است.
*در روایت دیگری از امام صادق علیه السلام در کتاب امده که درباره این ایه پرسیدند و حضرت فرمود:ظاهرش سوره حمد است.باطن آن،فرزند،فرزند است. و هفتمین از آن ها وجود مقدس حجت بن الحسن سلام الله علیه است.
ما باید ادبیات سخن پیرامون اهل بیت را به فرزندانمان بیاموزیم.
پاس داشت حریم قراآن و اهل بیت نشانه هایی دارد، این حرمت داشت را در نظام زندگی باید بیاوریم و یاد بدهیم و امر به معروف کنیم.

 


 


جلسه ی شصت و هفتم - تاریخ: 1399/5/25

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   42 دقیقه مباحث مطرح شده: روایاتی درباره‌ی اهمیت قرائت و انس با قرآن، بیان می شود.
ابتدا روایتی از کتاب فضل القرآن کافی که در آن یونس بن عمار به نقل از وجود مقدس امام صادق علیه السلام: در قیامت سه دفتر وجود دارد؛ دفتر نعمات، سیئات و حسنات ...
همچنین در روایت دیگری فردی به نام زهری از وجود مقدس امام زین العابدین علیه السلام نقل کرده‌ که ایشان برترین اعمال را «حالُ المُرتحل» می‌دانند؛ یعنی آغاز قرائت قرآن به محض ختم نوبت قبل آن.
در پایان این بخش به راهکارهایی برای درک مفاهیم قرآن از زبان امیرالمومنین علیه السلام اشاره می شود.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   47 دقیقه مباحث مطرح شده: ابتدا روایتی از کتاب فضل القرآن از وجود مقدس امام سجاد علیه السلام بیان می شود که در آن به ارزش قرائت یک حرف از قرآن به شکل‌های مختلف اشاره شده که بالاترین آن این چنین بود که خداوند به ازای هر حرفی از قرآن که در نماز ایستاده خوانده شود ...
همچنین بیان شد که خداوند برای کسی که قرآن را کامل ختم کند دعای مستجابی قرار داده است.
سپس روایت دیگری از رسول اکرم صلی الله و علیه و آله در مورد خانه‌هایی که در آن قرآن قرائت می‌شود بیان شد و در انتها در مورد ویژگی‌هایی که مرجع تقلید باید داشته باشد، توضیحات مختصری ارائه شد.

 


 


جلسه ی شصت و هشتم - تاریخ: 1399/6/4

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   63 دقیقه مباحث مطرح شده: در ابتدا احوالاتي از جنگ و شهادت حضرت قاسم ابن الحسن عليه السلام بيان می شود.
با ذکر حديثی از امام صادق عليه السلام انكار حضرت مهدی علیه السلام هم پايه ی انكار رسول الله صلی الله علیه و آله معرفی می شود. در ذیل این سخن لزوم پيوستگي اضلاع مختلف دين داری و مراقبت از گسسته نشدن زنجير هدايت بيان می گردد.
در ادامه بيان دو نكته مهم از فراز «اسئلُ الله اكرمَ مقامَكَ و اكرمني بك اَنْ يرزُقَني طَلَبَ ثارِكَ مع امامٍ منصور» مورد اشاره قرار می گیرد.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   35 دقیقه مباحث مطرح شده: ثائر خون امام حسين عليه السلام و شهدا، امام عصر عجّل الله تعالي فرجه هستند و باب انتقام گيري در عصر ظهور حضرت، مسئله مبارزه با مخالفين و راضيان به قتل اباعبدالله الحسين عليه السلام مورد گفتگو قرار گرفت و در ذیل آيه ي "و لا يسرف في القتل" توضيحاتي داده شد.

 


 


جلسه ی شصت و نهم - تاریخ: 1399/6/11

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   62 دقیقه مباحث مطرح شده: هنگام مواجهه با روایات متشابه است یعنی روایاتی که برداشت های دوپهلو از آن می شود، باید آن را به محکمات (آیه قرآن و سایر روایات) عرضه کرد.
لذا وقتی در روایات زمان ظهور امام عصر مواجه می شویم با تعابیری مانند این که وقتی حضرت تشریف می آوردند ، شهرها را ویران می کنند. ما با توجه به اینکه امام زمان را عادل می دانیم و مطمئنیم که ایشان ظلم نمی کنند لذا متوجه می شویم که روایت به این معناست که حضرت شهرهایی که محل زندگی کسانی که تسلیم امام و حق و حقانیت نمی شوند را ویران می کنند نه همه شهرها را.
در روایات زمان ظهور داریم که یاران حضرت مانند کنیز نسبت به ارباب، از او اطاعت می کنند. مسلماً این اطاعت محض مبتنی بر عقل است که به وسیله آن یقین حاصل شده است. پس این به معنای تعطیلی عقل نیست. اطاعت محض از  امامی که معصوم است و امر به خلاف و ظلم نمی کند کاری صد در صد عقلانی است.
در طول تاریخ همواره افرادی بوده اند که از موقعیت های مختلف برای ایجاد شور در مردم و تشویق و تهییج آنها به قیام علیه حکام وقت، از علاقه مردم به اهل بیت علیهم السلام سوء استفا ده کرده و چه بسا شعار یالثارات الحسین را هم سر داده اند. افرادی مانند مختار، ابومسلم خراسانی و ...
ولی هیچ کدام از این قیام ها مورد رضای ائمه علیهم السلام نبوده است.
متقابلاً دستور ائمه علیهم السلام در زمان بروز فتنه ها، همواره این بوده که زبان هایتان را نگه دارید و در خانه هایتان بنشینید و خودتان را وارد فتنه ها نکنید.
ائمه علیهم السلام به ما فرمودند امر فرج را نزدیک بدانید ولی در مورد آن به عجله نیفتید .عجله کنندگان هلاک می شوند.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   35 دقیقه مباحث مطرح شده: گریه بر فراغ امام زمان علیه السلام و اصرار و الحاح بر فرج مستحب است؛ اما اگر این شوق تبدیل به عجله بشود و بگوییم حضرت ظهور نمی کنند و خودمون راه بیفتیم یا به این معنی باشد که من راضی به رضای خدای متعال نباشم این مصداق عجله پیدا می کند و مضموم است.
معنی و مفهوم کلمه منصور: یاری شده از طرف خداوند
ارتباط کلمه منصور  با بحث اسراف در قتل کافران
۱)  امام باقر علیه السلام می فرمایند:  منصور یعنی انتقام دم به ولی دم سپرده شود و چه کسی از امام زمان علیه السلام مستحق تر است که انتقام امام حسین علیه السلام را بگیرد.
۲) چون نصرت شده از طرف خدا هستند به علم الهی می دانند که چه کسانی باید قصاص شوند و فردی بیگناه کشته نخواهد شد و اسرافی در قصاص وجود نخواهد داشت.
روایتی دیگر : هرگاه حضرت مهدی علیه السلام قیام کنند نوادگان کشندگان حسین علیه السلام را به قتل خواهد رساند.
سوال این افراد چه گناهی دارند، آنها که نقشی در قتل امام حسین سلام الله علیه نداشتند؟
در جواب باید گفت این روایت را به محکمات عرضه می کنیم:
امام علیه السلام کسی را از روی هوس یا کینه نمی کشند.  پس کسانی کشته می شوند که راضی به فعل پدرانشان هستند. اکنون در مناطقی از جهان عده ای عاشورا جشن میگیرند.
چند نمونه از فرزندان قاتلین امام حسین علیه السلام که به فعل پدرانشان راضی بودند و به آن افتخار می کردند بیان می شود ...

 


 


جلسه ی هفتادم - تاریخ: 1399/6/18

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   55 دقیقه مباحث مطرح شده: گاهی ما اراده می کنیم و خداوند متعال جوری دیگر رقم می زنند؛ گاهی اراده ما و تقدیر خداوند یکی می شود و اینگونه وقتی عمل خیری مقدر می شود توفیق حاصل شده است.
شباهت های امام عصر علیه السلام و جناب سلیمان در کتاب مکیال:
وقتی حضرت سلیمان خلیفه شدندهنوز به سن بلوغ نرسیده بودند و کودک بودند (۱۳سالگی) و امام عصر علیه السلام هم در سن ۵ سالگی و پس از شهادت پدر بزرگوارشان به امامت رسیدند.
بیان ماجرای وصایت حضرت سلیمان و پاسخ ایشان به چند سوال ...
فرح بخش ترین و گواراترین چیزی که نصیب بشر می شود چیست؟ اذا اکرم الله عبداً شَغَلَهُ بِمَحَبَتِه؛ اگر خداوند بخواهد بنده ای را اکرام کند او را مشغول به محبت خودش می کند
حضرت سلیمان عرض کرد پروردگارا به من مُلکی عنایت کن که برای هیچ کس بعد از من شایسته نباشد؛ خدا به امام عصر هم ملکی اعطا می نماید که از نظر کیفیت و کمیت برای احدی از اولین تا اخرین مانندش نبوده است.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   24 دقیقه مباحث مطرح شده: بیان ادامه ی شباهت های سوم جناب سلیمان علی نبینا و آله و علیه السلام با امام عصر سلام الله علیه
خدا باد را در تسخیر او در اورده بود؛ برای امام زمان هم چنین است.
حضرت سلیمان از قومش غائب شد و برای امام عصر هم چنین شده است.
جناب سلیمان افتاب برایشان بازگشت، امام زمان هم افتاب و ماه را می خواند و آن ها او را پاسخ می دهند.
شباهت ششم:جناب سلیمان حشمت الله (دارای شوکت و عظمت و حکمت) بود و امام زمان نیز حشمت الله هستند.

 


 


جلسه ی هفتاد و یکم - تاریخ: 1399/6/25

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   59 دقیقه مباحث مطرح شده: سعی می کنیم ساده ترین و وجدانی ترین پاسخ را در جواب به سوالات بدهیم
یکی از دلایلی که این گونه پاسخ دهی را تمرین می کنیم این است که مخاطبان ما به پیچیدگی مطالب توجهی ندارند و اگر ما باب سخن نویی را باز کنیم و بیماری در قلب آن ها باشد تازه وارد شبهات جدید می شوند و اگر هم بیماری قلبی نداشته باشند احساس می کنند مطالب دینی به گونه ایست که نمی توانند درک کنند.
ما در پاسخ به سوالات نباید بنا را بر این بگذاریم که حتما پاسخ همه ی افراد را به طریقی بدهیم؛ گاهی اوقات باید بگوییم سوال خوبی است و من به آن توجه نکرده بودم و باید در مورد آن تحقیق بیشتری کنم.
چون دفاع بد خیلی بدتر از جواب ندادن است.
ما همیشه نمی توانیم همه ی آن چه را که می دانیم به همگان بگوییم
گاهی سوال پرسنده ظرفیت مطلب را ندارد و گاهی با ورود به یک عرصه، خود را از مرحله دفاع از عرصه های دیگر محروم می کنیم.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   46 دقیقه مباحث مطرح شده: انگشتر در دست راست کردن از سنت ها و علائم شیعه است.
هنگامی که ماجرای جنگ صفین به حکمیت انجامید و ابوموسی اشعری به خاطر جهل خود مغلوب شد بالای منبر رفت و گفت من همان گونه که انگشتر را از دست راست خودم بیرون آوردم، امیرالمومنین علیه السلام را از خلافت خارج می کنم و عمر بن عاص گفت چنانچه انگشتر را در دست چپ خود می کنم معاویه را به خلافت نصب می کنم. بعد از این ماجرا معاویه دستور داد به خاطر زنده ماندن این خاطره مردم انگشتر را در دست چپ خود بکنند
ادامه شباهت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و حضرت سلیمان علیه السلام
داستان گذر ایشان از وادی مورچگان و خواندن روایات مربوطه
تذکرهایی در رابطه با مصادیق ظلم نسبت به دیگران

 


 


جلسه ی هفتاد و دوم - تاریخ: 1399/7/1

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   49 دقیقه مباحث مطرح شده: ابتدا به قرائت و توضیح شباهت حضرت مهدی علیه السلام با جناب آصف سلام الله علیه پرداخته می شود (در ذیل حرف «ک»، کمالات آن حضرت علیه السلام، فصل اول: شباهت آن حضرت علیه السلام به پیغمبران علی نبینا و آله وعلیهم السلام).
ذیل توضیح شباهت سوم: آصف علیه السلام با غیبتش ابتلاء و گرفتاری بنی اسرائیل سخت شد، قائم اهل بیت نیز با غیبتش گرفتاری و ابتلای مومنین شدت می یابد.
به شبهه ای رایج پاسخ داده می شود و آن اینکه انگار خدا با متدینین، مسجدی ها، چادری ها و بندگان مطیع ترش مشکلی دارد!
چرا سیل، زلزله، ترور، آتش سوزی و مانند آن در بعضی ممالک شیعی بیشتر است؟
پاسخ اول:در نظام عالم و نظام تکوینی خدای متعال این گونه مقدر شده که هر کس تلاش کند به موفقیت می‌رسد، این وابسته به خوبی و بدی آدم ها نیست.
پاسخ دوم: گاهی حاکمان و مدیران امور یک منطقه غلط عمل می‌کنند در حالی که زیر دستانشان مؤمنند و به دلیل همین بی تدبیری آن ها تحت فشار قرار می گیرند.
پاسخ سوم: در طول تاریخ همیشه این گونه بوده است که افرادی با زرنگی یا کلک زدن (نَکراء) برای بهره مندی بیشتر اززندگی دنیایی شان افرادی از جوامع را که منش نیکویی دارند تحت سیطره ی خود می‌گیرند، بنابراین ربطی به جامعه ی متدین ندارد.
پاسخ چهارم: با اعتقاد به معاد و خدای عادل بسیاری از گرفتاری های دنیوی قابل توضیح و توجیه است‌. در چنین نظامی هر نقص و ضعف و گرفتاری که پیش آید و فرد خودش عامل برای آن نقص نباشد، همه ی این ها یا در دنیا و یا در آخرت توسط خدای عادل و حکیم به بهترین نحوه جبران می شود.
درارتباط با پاسخ چهارم، بحث آثارگناهان مطرح می گردد و درپایان جلسه مفاهیم استدراج و تفاوت علم و فضل توضیح داده می شود.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   41 دقیقه مباحث مطرح شده: بخش دوم جلسه ی ۷۲ با پاسخ به چندسوال آغاز می شود:
اهل مسجد بودن به چه معناست؟ (دررابطه با بخشی از قسمت اول کلاس)
حضور خانم ها در مسجد چگونه شایسته است؟
آیاهنگام دعا آنچه را می خواهیم حتماً باید بر زبان جاری کنیم وگرنه چوبش را می خوریم؟
سپس به عناوین شباهت حضرت حجت علیه السلام به حضرات دانیال، عُزَیر و جرجیس علیهم السلام پرداخته شد.

 


 


جلسه ی هفتاد و سوم - تاریخ: 1399/7/8

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   51 دقیقه مباحث مطرح شده: در ابتدای جلسه مستند روایی مباحث پایانی جلسه پیش با سه روایت از وسائل الشیعه، مستدرک الوسایل و بحار شریف در خصوص مسجد رفتن و مسجدی شدن بیان شد.
در ادامه ی گفتگو پیرامون کتاب مکیال، شباهت امام عصر علیه السلام و جناب ایوب علیهم السلام مورد بررسی قرار گرفت.
چند نکته درباره معرفی حضرت ایوب بیان شد:
۱-نام این حضرت در چهار سوره قرآن، سوره مبارکه صاد، نساء، انعام و انبیاء آمده است.
۲-در مورد نسب جناب ایوب علیه السلام که آیا از فرزندان حضرت ابراهیم علیه السلام هستند یا معاصر با ایشان بودند یا بنا به بعضی از کتب قبل از حضرت ابراهیم علیه السلام زیست کرده اند.
۳-وطن جناب ایوب که بعضی سرزمین یمن و بعضی دیگر دمشق را موطن ایشان دانسته اند.
۴-در مورد همسر جناب ایوب علیه السلام هم نظرات متفاوتی بیان شده است که ایشان دختر حضرت یعقوب بوده اند یا دختر حضرت یوسف علیه السلام؟                                                                                                                  
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   67 دقیقه مباحث مطرح شده: در پاسخ به سوال پایانی مطرح شده در بخش اول، به بیان چند شیوه در هنگام مناظرات و مطرح شدن شبهات و سوالاتی که پاسخ آن را نمی دانیم پرداخته شد:
۱- خیلی راحت بگویید نمی دانم.
۲-گاهی می گوییم در این مسائل اختلاف نظر است ولی اصل دین را که تحت تاثیر قرار نمی دهد.
۳-مجهز بودن به مهارت هایی مثل حفظ کردن و به کار بردن این جمله در مناظرات، که از پرسنده سوال بپرسیم آیا موضوعی که شما می گویید از اصول اعتقادات است؟ ۴- ارجاع دادن متشابهات به محکمات.
نکته بعدی این بخش توضیح اینکه ضروری دین چیست و بیان چند مثال در این خصوص.

 


 


جلسه ی هفتاد و چهارم - تاریخ: 1399/7/15

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   54 دقیقه مباحث مطرح شده: شباهت امام زمان عليه السلام و جناب ايوب علي نبينا و آله و عليه السلام
مرحوم صاحب مكيال بيان فرموده كه اگر كسي واجد يك يا چند عدد از اين مجموعه ويژگي ها باشد زيبنده است براي او دعا شود، براي سلامتي اش صدقه داده شود و براي رفع هم و غم از او به درگاه خدا طلب دعا و خير و استغاثه شود و حالا اي شيعيان اميرالمومنين عليه السلام ما گُلي داريم كه اين همه ويژگي دارد كه او را مستحق دعای بسیار مي كند.
مقايسه ی انبيا عليهم السلام با امام زمان عليه السلام به معناي هم ترازي آن ها نيست.
شباهت به ايوب علي نبينا و آله و عليه السلام:
1-ايوب عليه السلام 7 سال بر بلا صبر كرد  وجود مبارك امام زمان عليه السلام هم از بعد از پدر بزرگوارشان تا كنون صبر كرده اند و نمي دانيم اين مساله چه مدت ادامه دارد !
2-ايوب عليه السلام يك يا دو چشمه از زمين برايش جوشيد (سوره ص آيه 42)؛ براي امام زمان عليه السلام هم چشمه هايي از زمين مي جوشد.
3-خدا براي ايوب، مردگاني را زنده كرد و براي امام زمان عليه السلام هم مردگاني زنده مي شوند.
شباهت امام عصر علیه السلام و حضرت يونس علي نبينا و آله و عليه السلام
امام زمان هم همانند جناب يونس زماني كه از غیبت باز مي گردند سن شان افزوده شده ولي همچنان چهره ی ايشان جوان است.
ماجراي جالب زندگي يونس عليه السلام
1-از انبيايي هستند كه در قرآن به ماجرایی از زندگي ايشان اشاره شده است.
2-يكي از سور قرآن به نام اين پيامبر خداست كه اشاره به توبه و ايمان قوم يونس شده است.
3-مجموعا در 6 سوره نام يونس عليه السلام آمده كه در سوره نساء و انعام قط نامشان آمده و در چهار سوره ی ديگر (يونس 98- انبياء 88- صافات 139-نون 48 تا 51) مطالب به تفصيل بيان شده است.
4- در سوره ی مبارکه ی انبيا بنام ديگري از يونس اشاره شده كه ذوالنون است.
5- زماني كه به ایشان به پيامبري رسيد 30 سال از عمرشان گذشته بود؛ 33 سال ميان مردم تبليغ كردند و به حق دعوت كردند و ثمره اين 33 سال، فقط دو نفربوند، روبيل و تنوخاء.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   68 دقیقه مباحث مطرح شده: جناب يونس پايداري در تبليغ داشتند؛ چرا اينقدر زحمت مي كشيدند و با چه نيتي؟
خدا كساني را كه از حريم اهل بيت دفاع مي كنند را مي ستايد چرا كه اين  از شعائر است و از موجبات خضوع مردم در برابر خداست.
انَّا هَدَيْناهُ السَّبِيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُوراً؛ (انسان،3)
آیا اگر راه هدايتی را باز كرديم مردم مجبورند آن مسیر را بروند؟ خير مردم در دنيا در امورات تشريعي اختيار دارند و آزادند. اما باید راه خير و شر و راه ولايت علي بن ابيطالب علیه السلام و راه خلفاي سقيفه را آشكار نمود، اما شاكرا و اما كفورا.

 


 


جلسه ی هفتاد و پنجم - تاریخ: 1399/7/22

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   53 دقیقه مباحث مطرح شده: در بخش چهارم جلد اول کتاب شریف مکیال و شباهت های به حضرت زکریا علی نبینا و آله و علیه السلام با وجود مقدس امام عصر علیه السلام پرداخته شد.
سپس مرور شباهت های مولایمان به حضرت یحیی علی نبینا و آله و علیه السلام که به سه مورد اشاره می شود که یکی از این شباهت ها آن بود که حضرت یحیی زاهدترین و عابدترین زمان بودند و امام زمان عجل الله فرجه هم عابدترین و زاهدترین عصر خود هستند. در ذیل این سخن اشاره به قسمت آداب نماز شب و اذکار آن در کتاب شریف مفاتیح الجنان شد.
بخش بعد سخن به شباهت های امام عصر علیه السلام با حضرت عیسی علی نبینا و آله و علیه السلام رسید و روایات ذیل آن خوانده شد.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   23 دقیقه مباحث مطرح شده: در ذیل گفتگو در باره ی شباهت های مولای انس و جان با حضرت عیسی علی نبینا و آله و علیه السلام سخن به این جا رسید که امام زمان علیه السلام هم برتمام احوالات ما آگاه هستند.
اشاره به اخبار و روایات متعدد که در مورد علم ائمه علیهم السلام وارد شده است.
شباهت های امام زمان علیه السلام به وجود مقدس خاتم الانبیا صلی الله علیه و آله که حضرت می فرمایند: مهدی از فرزندان من است، اسم او اسم من، کنیه ی او کنیه ی من و خلق و خوی او شبیه من است.
در بخشی از این جلسه به جناب حبیب بن مظاهر اسدی از یاران با وفای حضرت سید الشهدا عرض ادب گردید. ایشان از یاران خاص امیرالمومنین علی علیه السلام و امام مجتبی علیه السلام و حضرت سید الشهدا علیه السلام بودند و زمان پیامبر صلی الله و آله را هم درک کردند.

 


 


جلسه ی هفتاد و ششم - تاریخ: 1399/7/29

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   29 دقیقه مباحث مطرح شده: شباهت های امام زمان سلام الله علیه و ائمه ی هدی علیهم السلام (امیرالمؤمنین، امام مجتبی علیه السلام، امام سجاد، امام باقر، امام صادق، امام کاظم (علیهم السلام)
از شباهت های امام عصر علیه السلام با اقاامیرالمومنین علیه السلام علم وزهد وشفاعت می باشد.
درشباهت به امام حسن مجتبی علیه السلام صفات حلم وبردباری است که ایجاد محبت می کند.
درشباهت به امام سجاد علیه السلام،عبادت مداوم است؛ همانطور که به ایشان «ذوی الثفنات» می گفتند یعنی صاحب هشت استخوان! دوانگشت ابهام پا ودو زانو ودو کف دست وپیشانی و بینی برزمین قرار گرفته که ایجاد پینه می کند، با کثرت عبادت.
بینی بر زمین یا برهر چیزی که برآن سجده جایز است را «ارغام» گویند که باعث خضوع بیشتر در برا بر خداوند متعال می شود و از سنت های پیامبر است ومستحب موکد می باشد.
درشباهت به امام محمد باقر علیه السلام، بارزترین صفت شباهت به حضرت رسول صلی الله علیه وآله می باشد.
درشباهت به امام صادق علیه السلام، بارزترین صفت کشف علوم وبیان احکام برای مردم است.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   48 دقیقه مباحث مطرح شده: درشباهت به امام رضا علیه السلام، همان ریاست ومقام ظاهری و شاید اجباری ایشان بوده که بواسطه آن سختی های شیعیان رفع می شده و مولای ما اقتدار وتسلطی خواهند داشت و خداوند ترس را به امنیت بدل می کنند.
در فضیلت سوره بلد....کسی این سوره را بخواند در قیامت از خشم خداوند درامان می باشد واگردرنمازواجب خوانده شود دنیا ازصالحین ودرآخرت درنزدخداوند منزلت خواهد داشت.
درشباهت به امام هادی علیه السلام هیبت ورعب ایشان بوده است.
درشباهت به امام حسن عسکری علیه السلام، این که سخن نمی گفتند وبه عبادت مشغول بودند که البته منظور سکوت مطلق نبوده و البته در سکوت هم می توانستند نقش تربیتی داشته باشند.

  کتابی که در بخش اول جلسه به مطلبی از آن اشاره شده و به جهت جایگاه کتاب، تصویری از آن در این جا قرار گرفت.


 
 
 
 
جلسه ی هفتاد و هفتم - تاریخ: 1399/8/6

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   73 دقیقه مباحث مطرح شده:
در بخش ششم کتاب مکیال المکارم در باب دعای ندبه این مطلب قابل تامل است که یکی از قضایایی که خداوند برعزیزانش مقدر کرده این است که نعمت را برآن ها افزون کند اما از آن ها بخواهد که زهد پیشه کنند واز دنیا روی برگردانند. به واقع یکی از خصلتهای نیکویی که خدا بر اولیائش می پسندد، روی گردانی از دنیاست.
نیکوست که ما نیز با وجود نعمات الهی که خداوند در پیرامون ما خلق کرده که قادریم از آن ها بهره مند شویم، اما به هدف خلقت و تبعیت از اولیا الهی توجه داشته باشیم و به گونه ای از آن ها روی برگردانیم. که البته به واسطه این سخن نباید در وظایفی که بر عهده ی ما  نهاده شده کوتاهی کنیم و باعث آسیب به دیگران شویم.
پیرامون روز نهم ربیع الاول و با مشارکت ناظمان مطالبی مرور شد.
بنا به فرمایش ائمه معصومین علیهم السلام،تمامی شیعیان سفارش به لعن دشمنان اهل بیت علیهم السلام شده اند و البته ترغیب فرزندانشان به این امر مهم.
در باب مباحثه و مناظره، استناد بنام افراد گاهی مفید و گاهی مخرب است اشاره یا عدم اشاره بستگی به شرایط و موقعیت دارد.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   57 دقیقه مباحث مطرح شده: در تمام زمان ها خداوند مسؤولی را برای حفظ دین در زمین قرار داده و مسئولیت را برای مدتی برعهده ایشان گذاشته است که دلیل اتمام حجت بر بندگان باشد که مبادا روز قیامت فردی ادعا کند، «کسی را نفرستادید که ما را از گمراهی نجات دهد.»
این اتمام حجت بنا به رجوع آن فرد مسؤول به سایرین نیست، بلکه گاهی فرد می داند در مجلس و محفلی یا مکان مشخصی در مورد احکام و عقاید دین برنامه ای برگزار می شود اما از حضور در آن جا خودداری می کند.
متاسفامه بواسطه تبلیغات، امر تبری در بین شیعیان و خانواده ها به مرور زمان بسیار کمرنگ شده است.

 


 


جلسه ی هفتاد و هشتم - تاریخ: 1399/8/13

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   72 دقیقه مباحث مطرح شده: بخش اول؛ در باب توجه و عرض ادب به ياران امام حسين علیه السلام به شهادت حبيب ابن مظاهر اسدي اشاره شد.
ايشان جزو اصحاب سرّ اميرالمومنين بودند و به همين دليل حضرت علي علیه السلام آينده ی ايشان و زمان و نحوه شهادتشان را به ايشان گفته بودند. 
نكته مهم از شهادت جناب حبيب اين بود كه در زندگي دنيا به فكر جلب رضايت مخلوق نباشيم و هدف را جلب رضايت خدا و اهل بيت علیهم السلام قرار دهيم.
پيرامون روز نهم ربيع الاول در روايات داريم كه پيامبر صلی الله علیه و آله، اين روز را روز شادي حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ذكر مي كنند و حضرت علي علیه السلام براي اين روز ٧٢ اسم عنوان فرموده اند.
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   62 دقیقه مباحث مطرح شده: در كتاب مكيال المكارم به بخش سوم از دعاي شريف ندبه پرداخته شد.
استفاده از فايل صوتي دعاي ندبه در فضاي خانه و تاكيد بر مضامين ولايتي و برائتي دعاي ندبه توسط والدين تذکر داده شد؛ همچنین استفاده از تكرارقسمتي از دعاي ندبه و تفهيم ان به بچه ها و زمزمه قسمت هاي خاص از اين دعا توسط والدين براي فرزندان.
بیان روایاتی بسیار ارزنده در ذیل بخشی از دعای شریف ندبه: «إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ ۖ وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ» (سوره ی مبارکه ی رعد، آیه ی 7) خوانده شد.
در روايات از حضرت باقر علیه السلام آمده كه تا قيامت هر قومي كه باشد در آن هدايتگري از آل محمد (ص) وجود دارد؛ و در روايت ديگري حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله به امیرالمؤمنین علیه السلام مي فرمايند: يا علي! تو اصل دين و نشانه ايمان و هدف هدايتي.
بنابر اين به تعبير پیامبر اکرم، امروز امام زمان علیه السلام اصل دين مي باشند و رسيدن به ايمان و اهدافِ ديني بدون اعتقاد به حجت زمان امري واهي است.

 


 


جلسه ی هفتاد و نهم - تاریخ: 1399/8/20

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   62 دقیقه مباحث مطرح شده: یکی از اهداف ما در بیان روایات در باب فضیلت علم این است که توجه کنیم با ارشاد اهل بیت علیهم السلام به این مطلب که خود علم دین، فارغ از عمل  ارزشمند است.
روایتی از امام صادق علیه السلام است که اگر کسی راه و رسم خیر و نیکی را به شخصی تعلیم دهد هم وزن پاداش کار نیک او اجر و  پاداش عائد تعلیم دهنده هم می گردد. یکی از حاضران در مجلس که راوی سخن هست از حضرت سوالی می پرسد: حضرت می فرمایند: فرد دوم که سهل هست اگر او همه مردم عالم را به خیر و نیکی راهبری کند همانند و برابر اجر و مزد کار خیر آنان اجر و پاداش به او داده می شود.
مثال: اگر روایتی را برای عده ای بیان کنیم به تعدا افرادی که به آن عمل کنند برای او اجر و پاداش دارد.
در این جلسه از یکی از اصحاب حضرت سیدالشهدا علیه السلام به جناب حجاج ابن مسروق یاد شد.
زمان نماز که رسید به امر حضرت ایشان اذان گفتند که در زیارت ناحیه مقدسه و زیارت رجبیه نام این صحابی بیان شده است.
به سه نکته در ذیل یاد این شخصیت اشاره شد.
۱-توفیق افتخار اذان گویی را حضرت به ایشان دادند.
۲-در رجز خوانی در مقابل امام علیه السلام اعتقادات خود را بیان کرد.
۳-بیان پنج روایت در باب ثواب اذان و اقامه در نماز .
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   35 دقیقه مباحث مطرح شده:
در بحث کناب مکیال جلد دوم در تأمل برخی فراز های دعای ندبه به این قسمت از دعای ندبه رسیدیم که: هو المنذر و لکل قوم هاد (در کتاب بصائر الدرجات در باب ۱۳روایتی در ذیل آیه ۷سوره رعد آمده است)
راوی حدیث ابو حمزه ثمالی از وجود مقدس امام باقر علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه و آله که آبی برای وضو خواستند، وقتی از وضو فارغ شدند دست امیرالمومنین علیه السلام را گرفتند و در دست خود نگه داشتند؛ بعدآیه ۷ سوره رعد را تلاوت فرمودند: (همانا تو انذار کننده ای) سپس دست امیرالمومنین را و به سینه چسبانیدند و بعد ادامه آیه را قرائت کردند (برای هر قومی هدایت گری هست) سپس به امیرالمومنین چنین فرمودند: یا علی تو اصل و ریشه ی دین هستی، مناره ی ایمان هستی و نهایت هدایت؛ پیشوای سفید رویان هستی و من پیغمبر به این مطلب شهادت می دهم.
بنابر مستندات عقلی ونقلی این قبیل روایات مصداق اولش وجود مقدس امیرالمومنین هستند و امروز وجود مقدس امام زمان علیه السلام می باشد.
این روایت بسیار مهم و سرنوشت سازیست.
غایت هدایت یعنی اگر تمام نیکویی ها در وجود فرد جمع شده باشد ولی این فرد در مقابل حجت خدا خاضع و فروتن نباشد به غایت هدایت نرسیده است.

 


 


جلسه ی هشتادم - تاریخ: 1399/8/27

دانلود فایل صوتی
قسمت اول
   61 دقیقه مباحث مطرح شده:
در ذیل سخن در قسمتی از دعای شریف ندبه، به بیان «فضائل امیرالمؤمنین علی علیه السلام» در فرازهای مختلفی از این دعای شریف اشاره شد و به اهمیت توجه به ذکر فضائل مولای متقیان در مجالس خانوادگی تذکر داده شد..
روایتی از امیرالمومنین علیه السلام در کتاب غرر: هر کس مراقب اجلش باشد (که راست ترین راستهاست) فرصتهایش را غنیمت می شمارد (به هرزگی نمی گذراند)
روایتی از مولا امیرالمومنین علیه السلام در کتاب التوحید شیخ صدوق: اهتمام به دنیا در مقداری که داده شده زیاد کننده نیست، بلکه توشه ی آدم را ضایع می کند و توجه به آخرت در مقداری که مقدر شده کم کننده نیست.
حضرت می فرمایند : درحدی که مقدر شده تلاش کنید و تنبلی نکنید ولی اگر بیش از آن حدی که برای شما مقدر شده برای دنیا تلاش کنید، دنیا وقت شما را تلف و ضایع می کند .
             
دانلود فایل صوتی
قسمت دوم
   53 دقیقه مباحث مطرح شده:
بیان روایاتی ذیل تعبیر «انا مدینه العلم و علی بابها» از منابع پیروان سقیفه همراه با ذکر برخی از اسناد، از جمله:
ابن عباس (حبر امت اهل سنت و مورداعتماد آن ها).
ابوبکر بغدادی در کتاب تاریخ بغداد و در ترجمه های مختلف.
تاربخ جرجان از ابوالقاسم سهمی ترجمه احمد بن کوفی.
 مناقب ابن مغازلی
حاکم نیشابوری و ۴۶ منبع دیگر از پیروان خلفا
کنزالاعمال متقی هندی از سیوطی نقل کرده که این حدیث حسن و در مرتبه صحت است.
انواع برخورد پیروان مکتب خلفا و سقیفه برای مقابله با روایات و رد و نقد فضایل امیرالمومنین علیه السلام:
اول: انکار و رد کردن روایت
دوم: تحریف و دست بردن در تعابیر
سوم:  تغییر و تبدیل معنی در جایی که نتوانستند روایت را تغییر دهند
چهارم : مطلب و فضلیتی که برای وجود امیرمومنان بیان شده شبیه آن را برای بقیه هم درست کردند.