خاستگاه خلافت

سرشناسه: عبدالمقصود عبدالفتاح ١٩٩٣ - ١٩١٢
عنوان و نام پدیدآور: خاستگاه خلافت : سقیفه نقطه جدایی خلافت و امامت/عبدالمقصود عبدالفتاح ١٩٩٣ - ١٩١٢ ؛ تالیف عبدالفتاح عبدالمقصود; ترجمه حسن افتخارزاده
مشخصات نشر: تهران : نشر آفاق ، ١٣٧۶
مشخصات ظاهری: ‏ ۵۶٧ ص
فروست: شناختهای تاریخ ١٠
یادداشت عنوان و پدیدآور: ‏ پدید آور به زبان دیگر:Abdal-Magsud, Abdal-Fattah ‏ افتخارزاده حسن - 1315 مترجم
موضوع: علی بن ابی طالب علیه السلام - امام اول 23 قبل از هجرت 40 -ق -. اثبات خلافت

نویسنده ی «السقیفه و الخلافه»                               
عبد الفتاح عبد المقصود، در 1291 هجری شمسی برابر با 1330 هجری قمری و 1912 میلادی در «کَفَرعَشوی» در اسکندریه ی مصر متولد شد و بعد از گذراندن تحصیلات دوره ی ابتدایی در مدرسه ی رأسُ التّین، دوره ی متوسطه را در مدرسه ی عباسیه سپری نمود. از دوران ابتدایی، در نگارش و رسایی بیان استعداد داشت و گاه گاهی معلیمنِ او نوشته هایش را تکثیر و به عنوان نمونه ی برگزیده میان دانش آموزان دیگر توزیع می نمودند. بعدها برای مجله ی «السّیف و النّاس» نوشته هایی در قالب داستان ها و لطیفه ها ارسال می نمود که برای نوجوانان منتشر می گشت.
دوره ی دانشگاهی را در دانشکده ی ادبیات دانشگاه اسکندریه به تحصیل گذراند و موفق به اخذ درجه ی لیسانس در رشته ی تاریخ اسلام گردید. بعد در رشته های مدیریت و بازرگانی به تحقیق پرداخت. کارمند امور دفتری و ریاست دایره و بازرس اداری، مسؤولیت های او در راه آهن مصر بود. مدتی کارشناسی تبلیغات و انتشارات مؤسسه ی اقتصادی قاهره را به عهده داشت و زمانی در سمت کارشناس انتشارات و تبلیغات و مدیر کل روابط عمومی سازمان مصالح ساختمانی و حرارتی فعالیت می کرد؛ سپس مدیر کل امور اداری و عضو شورای اداری شرکت آسیائی های شمال اسکندریه شد. چندی بعد معاون رئیس جمهوری (حسن ابراهیم) او را به عنوان رئیس دفتر و مدیر کتابخانه ی نخست وزیری تعیین کرد و به عضویت هیأت تحریریه ی مجله ی «الحدیث» در اسکندریه در آمد و بالاخره رئیس دفتر نخست وزیر (محمد صدقی سلیمان) در امور تحریر و انتشارات گردید.
در بخشی از زندگی نامه ی او به قلم خودش نوشته شده:
"در برخی از سالهای این دو دهه (سی تا پنجاه سالگی) برایم آشکار شده که خود را یافته ام ... تلاشم به ترسیم و نمایش برخی از شخصیت های تاریخی تمایل پیدا کرده ... انحطاط روحی خلیفه ی اموی «ولید بن یزید» و قطره ای از دریای جوانمردی سرور جوانان بهشتی «حسین» را طرح کردم و بالاخره درباره ی شخصیت های گوناگونی قلم زدم. در ضمن تلاش های جزئی ام درباره ی ترسیم چهره ی این شخصیت ها، تلاشی همه جانبه ای رشد یافت و گاه آن رسید که بزرگ ترین شخصیت پس از پیغمبر را تصویر کنم و آن شخصیتِ «علی» بود که سخت مرا به خود شیفته ساخت و علاقه ام از نوشتن چند صفحه ای درباره ی آن شخصیت دگرگون شده به شیفتگی و آرزویی تبدیل شد که همه ی جنبه های گوناگون آن شخصیت را مورد بررسی و ژرفنگری قرار دهم و بالاخره تبدیل به چشمداشتی شد برای نوشتن تاریخِ پس از پیامبر از برگزیدگان ناب «اهل بیت» و خدا توفیق دهد به ادامه ی این کار ..."
وی از دانشمندان سنی مذهب و نویسندگان برجسته ی مصر به حساب می آید که به هر دو لغت فصیح عربی و زبان عامیانه شعر سروده است. سخن زرین او درباره ی غدیر مشهور است، آنجا که می گوید:
"فضیلت امام معلوم و مشهور است و پیش گامی او نسبت به دیگران غیر قابل انکار می باشد."
وی تقریظ مفصلی بر کتاب شریف «الغدیر» نیز نوشته است که مرحوم علامه ی امینی اعلی الله مقامه آن را در چاپ دوم الغدیر آورده است. عبدالفتاح در آنجا می گوید:
"حدیث غدیر بدون شک حقیقتی است که باطل بر آن عارض نگشته، بسان روز روشن و درخشان است و برخاسته از وحی و الهام. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم آن را اظهار داشت تا قدر و منزلت تربیت یافته و برگزیده و برادر خود را بین امت خود آشکار سازد. این حدیث حجت و دلیلی است برای بیان قدر و موقعیت امام و برای حقِّ از بین رفته و مغصوبش ...  امام، آن نمونه ی کامل است که روزگاران و تاریخ از آوردن به مانند او تا آخرالزمان عقیم و نازایست ."
در ذیقعده ی سال 1396 ه. ق استاد عبد الفتاح برای زیارت بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الائمه علیه السلام به ایران مسافرت کرد و در روز یازدهم این ماه، سالروز میلاد آن حضرت به مشهد وارد شد. او به قم، تهران، اصفهان، شیراز و خرمشهر مسافرت کرد و در این شهرها با دانشمندان و علما، مجالس و محافلی داشت. مشروح این مسافرت ها و رویدادها در کتاب «مع رجال الفکر فی القاهره» تألیف نویسنده و محقق آگاه و محب اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام آقای سید مرتضی رضوی آمده است.
بزرگترین و مهم ترین اثر او کتاب «الامام علی بن ابی طالب» در نه جلد است که در مدت سی سال نگاشته شده و توسط آقای سیدمحمدمهدی جعفری به فارسی ترجمه شده است. نویسنده در قسمتی دیگر از زندگی نامه ی خود در مورد ترجمه ی فارسی کتاب می نویسد:
"... این ترجمه وسیله ی خیری برای نزدیک ساختن مذاهب اسلامی (شیعه و سنی) به یکدیگر خواهد گشت، چه شیعه برخلاف تصورش خواهد دانست که شخصی سنی مانند من درباره ی امام (امیرالمؤمنین علی علیه السلام) در کتاب خود چنین انصافی روا داشته است."
غیر از کتب درسی که در موضوعاتی چون : تاریخ، جغرافیا و علوم اجتماعی منتشر شده و نیز حدود چهل داستان برای کودکان، دیگر کتاب های او عبارتند از «أبناءنا مع الرسول» و «یوم کیوم عثمان» و «صلیبیّهُ الی الابد» و «الزهرا امّ ابیها» و «فاطمة الزهرا فی نور محمد». آخرین اثر او هم کتاب «السقیفه و الخلافه» است که با عنوان خاستگاه خلافت به زبان فارسی ترجمه شده است.
این کتاب مطالب بسیار مفیدی را از منابع مکتب سقیفه در باره ی شهادت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و جانشینی بلافصل امیرالمؤمنین علی علیه السلام و غصب حق آن بزرگوار آورده است.