نقاشی و نوشته‌های کودکان

مؤلف: کاوه داداش‌زاده
ناشر: گوتنبرگ
زبان: فارسی
سال چاپ: 1373
نوبت چاپ: اول
تعداد صفحات: 256

پایان مطالعه در تاریخ  1377/6/3

مطالعه ی کتاب در زمان کسب تجربه با بچه های پیش دبستانی بود که به نقاشی هایشان فکر می کردم و می کوشیدم توضیحاتشان را تحلیل کنم.
این کتاب بسیار مفید که حدود ده صفحه، نوشته هایی فشرده از مطالب آن را برای خود یادداشت نمودم پیرامون تحلیل نقاشی و نوشته های کودکان و بعضاً نوجوانان سخن گفته است. از جمله علل مفید بودنِ کتاب برای کسانی که با کودکان، خصوصاً در محیط مدرسه ارتباط دارند اولاً تجربیات طولانی نویسنده است که کاملاً در طول کتاب به چشم می خورد و دیگر چاپ نقاشی های بچه ها و گفته ها و نوشته های آنان پیرامون آن نقاشی هاست.
کتاب در زمینه نقاشی کودک و حتی گاهی برخوردهای کلی تر از کار با محوریتِ نقاشی نکات خوبی دارد.

چند خطی از فیش برداری هایم از این کتاب را در این جا می آورم:
 
- نگرش كودكان نسبت به حيوانات به حالات روانی آنان بستگي دارد. مثلاً در كشيدن يك گربه كودكی به چنگال ها توجه بيشتری معطوف مي‌دارد، كودكی توجهش متمرکز بخشی در وجود گربه می شود و ديگري به سر او توجه می كند و امثال اين ها.
- گوشه‌گيري و كمرويي و ترس از تمسخر در نقاشی های كوچك بچه‌ها كه معمولاً هم در نقاشی خالی از جزئيات است و سعی می كنند آن چه می كشند بيشترين شباهت را به محيط پيرامونشان داشته باشد و حتی سعي می كنند كارهای خود را از ترس تمسخر و خرده‌گيری پنهان كنند، نمود دارد.
- نقاشي‌های پسرها و دخترها با هم تفاوت هايی دارد كه معمولاً به چشم می خورد،‌ مثلاً پسرها در انتخاب رنگ ها و كشيدن اشكال جورترند، و دخترها به جزئيات توجه بيشتری دارند و ظريفتر مي‌كشند.

البته تردیدی نیست که این آگاهی های برگرفته از کتاب ها و حتی تحقیقات نباید عامل برچسب زنی های عوامانه به فرزندان و شاگردان شود؛ مشکلی که حتی در مراکز روانشناختی کودک یا مدارس هم با آن مواجه می شویم! ...